La Marzocco Barista Challenge

Podczas Targów Polagra Food w Poznaniu w dniu 30.09.2014 odbędzie się La Marzocco Barista Challenge. Tak więc bariści do zawodów.

lama_barista_challengeZawody składają się z czterech etapów:

  1. Czas na Cappu czyli Cappu na czas
  2. Tańczący w słoiku
  3. Tiki Tiki Espresso
  4. Starcie Tytanów

Regulamin zawodów:

REGULAMIN ZAWODÓW „LA MARZOCCO BARISTA CHALLENGE” TARGI POLAGRA FOOD, 30.09.2014r.

1. W zawodach mogą wziąć udział Bariści niebędący zwycięzcami dotychczasowych zawodów ogólnopolskich oraz międzynarodowych.
2. Wzory na kawie wykonywane są tylko trzema technikami: free pour, ething oraz kawą na mleku.
3. Każdy z Baristów może korzystać ze swoich akcesoriów: dzbanki, wykałaczki, tamper (58mm), ściereczki.
4. Każdy z Baristów zobowiązany jest do startowania na kawie zapewnionej przez Organizatora.
5. Każdy z Baristów podczas zawodów korzysta z zapewnionego przez Organizatora, ekspresu ciśnieniowego (La Marzocco, model LINEA AV2 / sitka 17g) oraz młynka (Compak, model E6 On Demand).
6. Organizator zapewnia filiżanki oraz naczynia niezbędne do przygotowywania kaw podczas zawodów:
– I runda – filiżanki o pojemności 150ml, Lubiana, model Paula;
– II runda – słoik o pojemności 150-200ml;
– III runda – szkło do koktajli o pojemności 200ml.
7. Całość zawodów oraz poszczególne występy oceniają Sędziowie wybrani przez Organizatora.
8. Po każdej Rundzie, Barista kończący występ ma obowiązek pozostawić stanowisko gotowe do rozpoczęcia następnego występu (uporządkowane, czyste).

I RUNDA – CZAS NA CAPPU czyli CAPPU NA CZAS
1. I runda to przygotowanie jak największej ilości poprawnych cappuccino w ciągu 6 minut. Bariści startują w parach.
2. Każde cappuccino powinno posiadać wzór na powierzchni oraz spełniać wymogi definicji cappuccino – ilość piany mlecznej min. 1 cm, menisk wypukły, wzór na powierzchni (dowolny o najlepszym kontraście, położeniu oraz symetrii), temperatura gotowego napoju (50-60C) oraz smak (wyraźnie wyczuwalne espresso oraz słodycz mleka).
3. Na stanowisku dostępne będą:
– ekspres ciśnieniowy La Marzocco, model LINEA AV2 / sitka 17g; młynek – Compak, model E6 On Demand; tamper; odbijak; shot glass x2; ściereczka do porta filtra; pędzel; ściereczka gąbczasta; dzbanek 0.6l x2; dzbanek 1l x1; filiżanki o pojemności 150ml (Lubiana, model Paula).
4. W przypadku gdy zawodnicy przygotują taką samą ilość poprawnych cappuccino, wygrywa ten zawodnik, który w dogrywce przygotuje najładniejszy wzór wylosowany spośród trzech podstawowych – serce, rozeta, tulipan.
5. Do II rundy przechodzi 8 zawodników z największą liczbą poprawnie przygotowanych cappuccino.

II RUNDA – TAŃCZĄCY W SŁOIKU
1. W II rundzie odbędzie się dobór Baristów w pary, które startować będą w systemie pucharowym. Każda para będzie miała za zadanie odtworzyć wylosowany wzór, na wskazanym naczyniu. Do wylosowania będzie 5 wzorów:
– rozeta,
– dwie rozety,
– tulipan z trzech serc,
– serce,
– serce w obwolucie.
2. Wygrywa najwierniej odzwierciedlony wzór wskazany przez Sędziów, z każdej pary.
3. Na stanowisku dostępne będą:
– ekspres ciśnieniowy La Marzocco, model LINEA AV2 / sitka 17g; młynek – Compak, model E6 On Demand; tamper; odbijak; shot glass x2; ściereczka do porta filtra; pędzel; ściereczka gąbczasta; dzbanek 0.6 l x2; dzbanek 1l x1; słoik o pojemności 150-200ml.
4. DO III rundy przechodzi 4 zwycięzców z rundy II.

III RUNDA – TIKI TIKI ESPRESSO
1. W III rundzie każdy z Baristów startuje według ustalonej kolejności.
2. Zawodnik przed startem wybiera składniki z 4 grup składników podanych w punkcie trzecim. Obowiązkowym składnikiem każdego koktajlu jest espresso przygotowane podczas występu.
3. Lista grup składników:
I. SAUER – sok z cytryny, sok z limonki, sok z pomarańczy, sok z grejpfruta
II. SWEET – syrop miodowy, syrop cukrowy, grenadina, puree malinowe, puree truskawkowe
III. ALKOHOL – rum, gin, wódka, bourbon, whisky, wermut
IV. DODATKI – Mięta, Bazylia, Rozmaryn, Ogórek, Maliny, Jabłka, Truskawki, Jeżyny, Trawa Cytrynowa, Cukier – brązowy/biały/puder, Woda sodowa, Sok Żurawinowy
4. Każdy z zawodników przed startem informuje z jakich składników będzie przygotowywał koktajl.
5. Na stanowisku dostępne będą:
– ekspres ciśnieniowy – La Marzocco, model LINEA AV2 / sitka 17g; młynek – Compak, model E6 On Demand; tamper; odbijak; shot glass x2; ściereczka do porta filtra; pędzel; ściereczka gąbczasta; dzbanek 0.6l x2; dzbanek 1l x1; szkło do serwowania koktajli o pojemności 200 ml.
5. Przygotowane drinki oceniane będą pod kątem wizualnym, sensorycznym jak również oceniana będzie technika ich przygotowania.
6. DO IV, ostatniej, rundy przechodzi 2 zwycięzców z rundy III.

IV RUNDA – STARCIE TYTANÓW
1. W Finale, 2 zawodników weźmie udział w zadaniu „niespodziance”, które będzie związane ze sztuką Latte Art.