Najbardziej renomowany włoski producent ekspresów do kawy z tradycjami od 1945 roku. Faema jest liderem, który od 1961 roku nadaje kierunek rozwoju profesjonalnych ciśnieniowych ekspresów do kawy. Marka Faemy znana jest na polskim rynku od ponad 30 lat, kiedy to jako pierwsze profesjonalne ekspresy ciśnieniowe do kawy zaistniały w sieci hoteli Orbis.

Aktualnie oferta ekspresów Faema zawiera prawie 40 modeli tradycyjnych i jest prawdopodobnie największą ofertą wśród wszystkich producentów profesjonalnych ekspresów na świecie. Dzięki tak szerokiej gamie maszyn, można dokonać wyboru zarówno pod względem parametrów technicznych, wielu funkcji automatycznych, jak również pod względem wyglądu, co w przypadku ekspresów Faema jest bardzo istotną cechą.

Kluczem do sukcesu każdego lokalu gastronomicznego jest jakość serwowanego espresso. W ekspresach Faema standardowo zastosowano szereg opatentowanych rozwiązań technicznych, które mają za zadanie utrzymanie stabilnych parametrów technicznych, niezbędnych do serwowania kawy najwyższej jakości. Wszystkie ekspresy Faema bez względu na model i cenę, łączy jedna cecha, zdolność do serwowania „perfect espresso” potwierdzone min. przez włoski instytut „Espresso Italiano”. Ponadto ekspresy mają ugruntowana opinię jako urządzenia trwałe i niezawodne. Dbałość oraz pielęgnowanie marki przez producenta na przestrzeni wielu lat powoduje, że każdy ekspres Faema nawet po kilku latach pracy posiada bardzo dużą wartość na rynku wtórnym.

Opisy najważniejszych rozwiązań technicznych zastosowanych w ekspresach Faema:

Magic Cappuccino – doskonale skonstruowana przystawka do cappuccino chroniona patentem firmy Faema. Bardzo prosta w użyciu, myciu i konserwacji. Prosty montaż i demontaż odbywa się bez pomocy narzędzi. Umożliwia przygotowywanie spienionego oraz podgrzanego mleka.

Cappuccinomatic –  funkcja automatycznego cappuccino. Możliwość serwowania tzw. białego lub brązowego cappuccino w sposób automatyczny za pomocą wciśnięcia jednego przycisku. Dzięki zintegrowanej przystawce Magic Cappuccino można serwować zaprogramowaną porcję spienionego lub podgrzanego mleka. Może być zastosowana w wybranych modelach oznaczonych symbolem A.

Autosteam – jest to funkcja automatycznego spieniania mleka. Każdy kto chociaż raz próbował spienić mleko tzw. metodą tradycyjną doskonale wie jaka to trudna sztuka. Aby ją opanować trzeba zużyć ogromną ilość mleka, czasu i energii. Jednak nie każdy musi posiadać zdolności baristy. Autosteam rozwiązuje ten problem bardzo skutecznie i zapewnia doskonałe spienianie mleka w sposób całkowicie automatyczny. Dzięki specjalnej konstrukcji, stalowa dysza parowa dostarcza odpowiednią ilość pary i powietrza do mleka spieniając je. Dysza zakończona jest sondą termiczną, której zadaniem jest kontrola temperatury spienianego lub podgrzewanego mleka.
Autosteam doceni każdy komu zależy na najwyższej i stabilnej jakości serwowanego cappuccino. Rozwiązanie jest szczególnie rekomendowane w miejscach, gdzie kilka osób zajmuje się parzeniem kawy i trudno utrzymać jednakowy standard. Autosteam jest również bardzo użyteczny w każdym lokalu głównie w godzinach szczytu. Dostepny tylko w ekspresie E92 ELITE A oraz E92 COMPACT A

Przedwstępna komora parzenia – rozwiązanie, które zapewnia doskonale wyparzone espresso. W stalowym bloku każdej grupy znajduje się mini komora o pojemności kilku cm 3. Porcja kawy w łyżce jest wstępnie zroszona gorącą wodą a następnie po ok. 4 sekundach następuje zaparzanie właściwe od pełnym ciśnieniem 9 barów.

Thermosyphonic system –  doskonałe rozwiązanie chronione patentem Faemy zapewnia stabilność temperatury podczas parzenia, bez względu na wielkość oraz przerwy w sprzedaży kawy. Standardowo stosowane w każdym modelu Faema (oprócz E98 COMPACT).

Thermobalance system – najnowsze rozwiązanie wprowadzone 3 lata temu do najnowocześniejszych ekspresu E61 LEGEND, E61 JUBILE, E92ELITE oraz E92 COMPACT.
W specjalnie skonstruowanej grupie istnieje możliwość regulacji temperatury, bez zmiany ciśnienia wody. Dzięki temu można idealnie dopasować temperaturę parzenia do specyfiki mieszanki kawy.

Smart Boiler – to najnowsza technologia opatentowana przez Faemę. Dzięki elektronicznemu sterowaniu bojlera znacząco przyspieszono produkcję gorącej wody oraz pary, poprzez zoptymalizowanie procesu uzupełniania bojlera, oraz regulację balansu cieplnego. Wszystko po to, aby stworzyć doskonałe Espresso.

Strona producenta: www.faema.com

Źródło: primulator.pl